Elk jaar worden in Nederland tien kinderen gediagnosticeerd met een ongeneeslijke ponsglioom in de hersenstam. Dr. Esther Hulleman onderzocht in het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie met financiële steun van Stichting Semmy een nieuwe combinatietherapie. De resultaten zijn veelbelovend.
Ongeveer tien kinderen per jaar krijgen de diagnose hersenstamkanker in Nederland. Vrijwel allemaal overlijden ze na een ziekteperiode van gemiddeld elf maanden. Dat is onverteerbaar, vindt dr. Esther Hulleman. Samen met PhD student Hans Meel en de rest van haar team zette zij een stap in de ontwikkeling van een nieuwe combinatietherapie voor deze vorm van kinderkanker. Ze publiceerden hierover in het vakblad Clinical Cancer Research.
Bij hersenstamkanker, ook wel diffuse intrinsieke ponsglioom (DIPG) genoemd, heeft een tumor zich verweven met het hersenweefsel van kinderen in een gebied waar vitale functies, zoals ademhaling en hartslag, worden gereguleerd. ‘Operatief verwijderen van de tumor is niet mogelijk en het gebied is moeilijk bereiken met chemotherapie omdat de bloed-hersenbarrière de chemicaliën tegenhoudt. Bovendien ontwikkelen tumorcellen vaak resistentie tegen chemotherapie’, vertelt Hulleman. Momenteel wordt een ponsglioom behandeld met radiotherapie, wat levensverlengend werkt, maar de kinderen niet geneest.
Combinatietherapie
Door verschillende behandelstrategieën te combineren, denkt Hulleman een effectieve therapie te hebben gevonden. Met financiële steun van Stichting Semmy analyseerde zij een combinatietherapie bestaande uit drie onderdelen. Lees hier verder
Wij zijn als Stichting Semmy super trots dat we dit baanbrekende onderzoek namens alle donateurs mogelijk kunnen maken!