Zorgboek: Communicatie

Met je kind

Soms is het moeilijk om rechtstreeks met je kind de situatie te bespreken. Een mogelijkheid is dan om aan zijn/haar lievelingsknuffel te vragen wat die er van vindt. Zo kan er makkelijker over doodgaan gesproken worden.
Als een kind geen vragen stelt en je niet merkt dat hij/zij die wel heeft, dan hoef je ook niets meer te vertellen. Een kind geeft duidelijk aan wat hij /zij wil weten. Vertel eventueel de broers/zussen als het tijd wordt en schakel psychologische hulp hierbij in. Als jouw gevoel je zegt dat je kind het niet wil weten, laat je dan door niemand overtuigen dat je het wel moet vertellen. Volg als ouder je eigen gevoel!
Als een kind vraagt “waarom ga ik dood” antwoord dan niet gelijk maar probeer zijn of haar vraag specifiek te krijgen: “waarom vraag je dat?”.

Met je omgeving

De omgeving kan je op de hoogte houden van de situatie van het kind door het rondsturen van een mail of bijhouden van een blog. Familie en vrienden kunnen tot grote steun zijn, maar soms kan het verdriet van familie en vrienden ook veel energie kosten. Houd op zo’n moment iets meer afstand of zorg in ieder geval dat je niet iedere keer hetzelfde verhaal hoeft te vertellen.