Crowdfundingactie LAK. door Tijn 2017

Tijn Kolsteren*, bekend van zijn nagellakactie voor Serious Request 2016, startte in 2017 een actie om geld op te halen ten behoeve van een baanbrekende behandelmethode voor kinderen met hersenstamkanker. Door massaal Tijns nagellak te kopen hielp Nederland Stichting Semmy een apparaat naar Nederland te halen, waarmee ongeneeslijk zieke patiëntjes behandeld kunnen worden. Op 6 juli is het streefbedrag van 1 miljoen euro gehaald. Op 7 juli overleed Tijn op zesjarige leeftijd aan de gevolgen van hersenstamkanker.

Tijn werd in december 2016 bekend met zijn ‘Lak aan’ actie in Het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Omdat hij niet lang te leven had, wilde hij nog één keer in actie komen nu voor kinderen die net als hij vechten tegen hersenstamkanker. Dit resulteerde in de actie LAK. door Tijn voor Stichting Semmy. Deze zet zich sinds 2007 in voor fondsenwerving ten behoeve van onderzoek naar deze ziekte.

Waarom een streefbedrag van 1 miljoen euro

Jaarlijks krijgen ongeveer 10 kinderen in Nederland net als Tijn* hersenstamkanker, oftewel Diffuus Intrinsiek Ponsglioom (DIPG). Bij deze kinderen faalt reguliere chemotherapie omdat de de bloed-hersenbarrière dit tegenhoudt. Medicijnen bereiken hierdoor de tumor slecht. Daarom hebben deze kinderen geen overlevingskans. Met de opbrengst van Tijns actie kan de stichting een robot kopen, die helpt het probleem van de bloed-hersenbarrière te omzeilen.

Over de CED behandelmethode

Met de alternatieve toedieningsmethode, Convection-Enhanced Delivery (CED), worden medicijnen rechtstreeks in de tumor toegediend, via zeer dunne catheters die met de robot worden ingebracht. Zo kunnen medicijnen hun werk doen op de plek waar ze nodig zijn. Omdat deze techniek helemaal nieuw is, zijn er nog geen onderzoeksresultaten bekend. De behandelkosten worden daarom nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

Dokter Dannis van Vuurden, Tijns behandelend arts, is kinderoncoloog bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en specialist op dit gebied. “Eén van de grootste problemen in de behandeling is dat medicijnen die in het laboratorium goed werken, de tumor niet bereiken. Met het opgehaalde bedrag kan de robot aangeschaft en onderhouden worden. Meerdere kinderen met DIPG kunnen er in een behandelstudie worden behandeld. In het laboratorium blijven we tegelijkertijd verder zoeken naar betere medicijnen en combinaties van geneesmiddelen, die we vervolgens weer met de CED-techniek kunnen gaan toedienen.”

Boven alle verwachtingen

Op 30 mei 2017 werd de actie LAK.door Tijn afgetrapt door Wendy van Dijk en Youp van ‘t Hek aan tafel bij Humberto Tan. In de weken die volgden, kocht Nederland massaal Tijn’s nagellak via een speciaal opgezette website: www.lakdoortijn.nl. 3FM zette zelfs op de laatste dag een mini pop-up callcenter in de studio op om de actie te steunen. Het doel was om vóór 7 juli het streefbedrag van 1 miljoen euro te halen, de 1 miljoen euro werd op donderdag 6 juli al gehaald!

Tijn overleed op 7 juli. De dag na het behalen van het streefbedrag.

Belangeloze steun

De actie #lakdoortijn werd mogelijk gemaakt door de belangeloze steun van velen, waaronder Youp van ’t Hek en Stichting Semmy ambassadrice Wendy van Dijk. De cabaretier sprak zijn ontroering over Tijn uit in zijn NRC column van 23 december 2016 getiteld ‘De nieuwe Messias’. Youp over LAK. door Tijn: “Ik hoorde op de radio een interview met de behandelend arts van die kleine Tijn en hij vertelde over de meedogenloze ziekte.  Hoeveel onderzoek er gedaan moet worden en hoeveel geld daar voor nodig is. Toen dacht ik: zo snel mogelijk aan de slag met zijn allen!”

Ook Wendy omarmde het initiatief: “Dit zou een fantastische doorbraak kunnen zijn voor Stichting Semmy, die zich al meer dan tien jaar inzet voor kinderen zoals Semmy en Tijn. Een beetje hoop doet leven en hoop is hard nodig!” Samen strijden ze voor één doel: kinderen zoals Tijn een kans geven op beterschap.

#lakdoor #stichtingsemmy

De potjes LAK. door Tijn waren tijdens de actieperiode (mei-juli ’17) te koop in zijn vier favoriete kleuren. De kleur Tijn-roze is uitverkocht. De restanten zijn nog steeds in drie kleuren verkrijgbaar in de webshop van Stichting Semmy:

  • Tijn-blauw
  • Tijn-rood
  • Tijn-paars

Voor € 10,- excl. verzendkosten heb je een potje in huis. De volledige opbrengst komt ten gunste aan Stichting Semmy.
Koop daarom zo lang de voorraad strekt de enige echte Lak.door Tijn nu in de webshop van Stichting Semmy.  

Eerbetoon

Tijdens de jaarlijkse Run4Semmy werd een eerbetoon aan Tijn en deze voor ons geweldige actie getoond:

Voor meer informatie neem contact op via communicatie@stichtingsemmy.nl.